«Ta vare!» er vårt forslag til hvordan den gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen kan utvikles fra et introvert campusområde til en inviterende bydel med plass til mange og mye. Vi foreslår å ta vare på svært mye av det som allerede finnes der i dag, med grunnlag i en grundig strategi for transformasjon hvor miljø står like sentralt som vern. Det lille som foreslås revet er med på å åpne området opp samtidig som det gir plass til noe nytt og spennende. «Ta vare!» handler også om mennesker, og om å lage rammer for at vi skal kunne ta vare på hverandre og oss selv. Her har man en gylden anledning til å finne byutviklingssvar på utfordringer som eldrebølge og ensomhet.

Prosjektet er et samarbeid mellom PIR2 Oslo, Built, Briq, Local, Insam, Growlab, U-reist, Sustevo, Anna Helle-Valle, Føreland rådgivning og Bærekraftige liv.

Som samfunn er vi nødt til å bli flinkere til å ta vare på det vi allerede har, og på den gamle Veterinærhøgskolen har man store verdier, både i form av bygninger, trær, historie og identitet. Vi foreslår å ta vare på 85% av den eksisterende bygningsmassen, og 90% av de eksisterende trærne. Bygningene som beholdes gis nytt innhold, og påbygg og tilbygg der konteksten tillater det. Slik får man plass til funksjoner som barneskole, videregående skole, kulturstasjon, bibliotek, atelierer, boliger, butikker og kafeer hovedsakelig innenfor eksisterende strukturer. Samtidig trenger stedet noe helt nytt. Det lille som fjernes gir plass til ett stort boligprosjekt sentralt i den søndre delen av tomten, med et senter for helse og velvære i førsteetasjen og en logistikkjeller som legger til rette for et bilfritt bygulv. Vi foreslår en innovativ flerbrukshall med drivhus i takkonstruksjonen i nord, og at man utvikler denne i sammenheng med grønne, aktive park- og dyrkningsområder og skolegård for en fireparallell barneskole. Slik kan vi ta vare på store deler av den verdifulle vegetasjonen.

Beboere og brukere av den gamle Veterinærhøgskolen skal føle seg inkludert og ivaretatt. For å oppnå dette foreslår vi å fordele funksjoner både inne og ute på en måte som gjør at ulike brukere deler på bygg og uterom. Vi foreslår også konkrete tiltak som et byutviklingslaboratorium, et senter for liv og musikkterapi og en pulsløype. Disse vil kunne fungere som fysiske ankere for et byliv som fremmer både fysisk og psykisk helse.